5.6.2007

Muusikkosukua - 100 vuotta sitten

Louhi Band 1900-luvun alussa
(Kukahan näistä on isoisosetä?)


Marjatta tätä asiaa tutki jokunen vuosi sitten ja nyt surffatessani törmäsin varmaankin samoihin sivuihin kuin hän aikoinaan. Ja tämä itse asia kertoo isoisosedästä, suvun ainoasta muusikosta:

1800-luvun lopun pohjalaisiin Amerikkaan muuttajiin kuului myös isän puolelta isoisän isä ja setä, joista isoisän isä tuli takaisin Suomeen (mun ja muiden sukulaisten onneksi... mitä jos se oliskin jäänyt sille tielle ja meitä ei olisi ikinä syntynytkään?) ja isoisän setä, Axel Ruuti asettui Monesseniin, Pennsylvaniaan. Axel, joka soitti trumpettia, oli mukana perustamassa puhallinorkesteri Louhi Bandia (jossa toimi myös kapellimestarina) helmikuussa 1900, 2 vuotta koko kaupungin perustamisen jälkeen. Louhi Band muodostui suomalaisista maahanmuuttajista ja heidän jälkeläisistään (ensimmäiset ulkomaalaiset hyväksyttiin/liittyivät vasta 1940-luvulla kun suomalaisväestö alkoi hajaantua pois Monessenistä) ja toimi vielä (tosin heikentyneesti) maailmansotiin asti. Lisää tietoa löytyy täältä mistä kuvakin on poimittu. Löytyi myös toinen sivu, täältä. Ja legendan mukaan he voittivat kaikki kilpailut mihin osallistuivat... Asennetta.

Isoisoisä oli siis myös nimeltään Ruuti mutta meni Ristiluoman talon tyttären kanssa naimisiin ja muutti suvun taloon Laihialla, vaihtoi myös nimensä. Mutta eikös olisi hauskaa jos olisikin pitänyt sen, olisi aika jyty nimi!!!

Hyviä kesäsäitä Suomeen ja tänne Keski-Eurooppaan toivoo Riitta-Liisa Ruuti

Ei kommentteja: